pondělí 17. ledna 2011

Jak dostat habibiho na dovolenou do CZ?

To je asi nejčastější otázka, kterou dostávám od všech novězamiluvší se v orientu.
Jelikož tvůj habibi, ano i ten tvůj, je potencionální terorista, protože se prostě narodil tam, kde se narodil je pro ně získání turistického víza trošku utopistickou představou..
Nejsnažší cestou, avšak mnou nejméně doporučovanou je sňatek. V tomto případě se bude posílat oficiální pozvání za účelem sloučení rodiny a ve chvíli, kdy dorazí si budete vyřizovat dlouhodobý pobyt, jehož výhodou je volná možnost cestování zpět do vlasti i k nám + samozřejmě po celém Schengenském prostoru..
Univerzální cestou je oficiální pozvání za účelem turistiky. Takto habibiho pozvat je možno až na 90 dní v rozmezí 180 dní.
Co je potřeba k pozvání?
- celé jméno
- datum a místo narození
- adresa trvalého bydliště
- číslo pasu
- doklad o cestovním pojištění pro něj ( buď přímo zaplaceno, nebo budeš podepisovat čestné prohlášení, ve kterém se zavazuješ, že mu toto cestovní pojištění vyřídíš)
- prohlášení vlastníka budovy se souhlasem k ubytování (v případě, že by nebydlel na adrese tvého trvalého bydliště, stačí souhlas majitele bytu, domu nebo provozního ubytovacího zařízení apod)
- předložení dostatečné finanční částky ( dokládá se výpisem z účtu POTVRZENÝM bankou, tzn. nestačí výpis z online bankovnictví...Tato finanční částka se pohybuje různě podle místa pobytu habibiho - bude záležet kam bude spadat tabulkově...obecně ale říkám že je to cca 1200,- Kč / den)
- 300,- Kč kolek
DÁLE: se vybavit obrovskou dávkou trpělivosti....když bydlíte ve větším městě je tam strašná fronta, když bydlíte na menším městě, paní na vás budou koukat s čím to tam lezete, protože to s Máňou normálně v kanclu teda nedělaj....
UŽITEČNÁ RADA: Když budete habibiho žádat o tyto informace požádejte ho ať vám ukáže svůj pas, protože naštěstí naši orientální přátelé mají v pase zapsány také rodinné příslušníky - tedy i ( pro nás HLAVNĚ :)) ) manželku. Pokud je jeho pas na listě s názvem "spouse" prázdný máte alespoň z poloviny vyhráno, že právě váš habibi nekope za více teamů..


Úspěšný start do nového týdne...

Yasmine

Žádné komentáře:

Okomentovat